Scrisoare adresata de catre Grupul de Initiativa ‘Sebes fara Poluare’ si CIDRM organizatiei WWF pe tema Kronospan

Catre: Andreas Beckman, Programul Dunare-Carpati al WWF

abeckmann@wwfdcp.org, andreas.beckmann@wwf.at

Erica Stanciu, Carpati / Programul Paduri si Arii Protejate al WWF

erikas@zappmobile.ro

Din partea: Mircea Matei, Sebes fara Poluare!

mircea.matei@sebesfarapoluare.ro

Dan Mercea, CIDRM

dan.mercea@centruldemediu.ro

28 octombrie 2008

Stimata Doamna Stanciu,

Stimate Domnule Beckman,

Sebes fara poluare! este un grup de initiativa din orasul Sebes a carui populatie numara 37000 de locuitori. Scopul sau este de a opri poluarea generata de Kronospan, o companie multi-nationala de procesare a lemnului care are o instalatie industriala si la Sebes. Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) este o organizatie non-guvernamentala cu sediul in Cluj-Napoca. Scopul sau este de a implementa programe si proiecte care sa contribuie la apararea dreptului la un mediu sanatos, la dezvoltarea sectorului ONG din Romania si la imbunatatirea proceselor decizionale ale autoritatilor publice.

Ambele grupuri am monitorizat indeaproape activitatile Kronospan de la Sebes. De-a lungul timpului acestea au avut un impact negativ asupra mediului si asupra sanatatii populatiei din zona. S-a estimat ca cele 5 furnale de la Kronospan elibereaza zilnic in aer 36.000.000 metri cubi de gaze si 1.8 tone de praf de lemn foarte fin, impregnat cu formaldehide si ale materii toxice. Evacuarea in atmosfera de pulberi in suspensie PM10i si de formaldehida sunt cele mai ingrijoratoare, dat fiind ca PM10ii poate duce la o moarte prematura si ca formaldehida a fost clasificata drept substanta cancerigena de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.iii

Mai mult decat atat, Kronospan a operat la Sebes cu incalcarea unor importante legi. In anul 2007 a construit o extensie a fabricii sale de producere de formaldehide fara un acord de mediu si fara o autorizatie de construire. In februarie 2008 actuala sa fabrica de producere a formaldehidei a inregistrat un accident tehnic in urma caruia s-au deversat 800 kg de formaldehida. Compania nu a raportat accidentul autoritatilor. Acesta a fost insa depistat cu ajutorul unei statii de monitorizare a calitatii aerului instalata de catre Agentia de Protectie a Mediului (APM). Si acesta nu a fost singurul caz de emisii susbstantiale de formaldehida de catre Kronospan Sebes in 2008. Potrivit unui raport al APM numai pana la mijlocul lui iulie 2008 emisiile legale de formaldehida au fost depasite in 13 ocazii.iv

Mai mult decat atat, impotriva unor angajati ai Kronospan s-a inceput urmarirea penala deoarece au degajat in atmosfera, cu buna stiinta, substante care au pus in pericol sanatatea populatiei din Sebes.

Ceea ce a reiesit de asemenea din monitorizarea noastra este faptul ca mai multe filiale ale WWF au parteneriate active cu Kronospan Sebes. Potrivit unor informatii disponibile pe internet,v Programul Dunare-Carpati al WWF a primit finantare in valoare de 70.000 pana la 250.000 Euro din partea Kronospan Sebes pentru un proiect intitulat “Management forestier responsabil in Romania”. Mai mult decat atat, presa locala a scris despre faptul ca in septembrie 2007 reprezentanti ai WWF s-au intalnit cu Kronospan Sebes pentru a discuta colaborarea viitoare intre cele doua organizatii.vi

Date fiind antecedentele negative ale Kronospan Sebes privind protectia mediului si dat fiind impactul sau negativ asupra sanatatii umane, lansam un apel catre WWF sa faca publice toate detaliile privind natura relatiei WWF cu Kronospan, inclusiv sumele totale primite ca finantare de catre WWF din partea companiei.

De asemenea, pentru a clarifica pozitia WWF fata de problemele de mediu si marii poluatori, lansam un apel carte WWF pentru a-si face publica pozitia privind activitatile Kronospan Sebes mai ales in privinta incalcarilor flagrante ale normelor legale obligatorii de mediu de catre companie.

Din felul in care se prezinta lucrurile la momentul de fata, ne exprimam ingrijorarea asupra faptului ca Kronospan Sebes se foloseste de relatia sa cu WWF intr-o incercare de a-si face activitatea sa para mai verde vii si ca WWF pare sa nu aiba nici o problema cu asta. Potrivit site-ului http://www.wwf.org scopul in ansamblu al WWF este de a “construi un viitor unde oamenii sa traiasca in armonie cu natura.” Daca acesta este cazul, atunci organizatia dumneavoastra nu ar trebui sa accepte finantari de la o companie care otraveste populatia din zona in care opereaza, degradeaza mediul inconjurator si ignora cu buna stiinta legile privind protectia mediului pentru a-si mari profiturile .

Asteptam cu nerabdare raspunsul dumneavoastra, alaturi de multe alte organizatii de mediu din Romania.

Cu stima,

Dan Mercea

CIDRM

Mircea Matei

Sebes fara Poluare!

i Limita admisa de emisii zilnice de PM10: 50ug/mc|; Medie anuala admisa de PM10 – 20ug/mc. Valori de PM10 masurate la Sebes pe data de 23.10.2008: 112.67 ug/mc. Valori de PM10 masurate la Sebes pe data de 24.10.2008: 77.98 ug/mc.

iii ‘Centrul International de Cercetare asupra Cancerului’, Comunicat de presa Nr. 153, 15 iunie 2004 la http://www.iarc.fr

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: