Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Alba, demis pentru conflict de interese şi prin sentinţă judecătorească

Comunicat de presă

Pentru distribuire imediată

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Alba, demis pentru conflict de interese şi prin sentinţă judecătorească

Sebeş 8 martie, 2009

Curtea de Apel Alba-Iulia a respins printr-o sentintă definitivă plângerea înaintată de Directorul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Alba (APM Alba), Domnul Vasile Todea. Acesta a contestat sanctiunea de demitere a sa din functie, sanctiune aplicată de Agentia Natională pentru Protectia Mediului (ANPM), pentru situatia sa de conflict de interese în rezolvarea de cereri si proceduri vizând compania Kronospan. Prin decizia de ieri, Curtea de Apel Alba mentine legalitatea actului ANPM de demitere din functie a Domnului Vasile Todea care, prin societatea comercială al carei actionar unic este, SC LUXOR LTD SRL, desfăsoară contracte comerciale, aducătoare de profit, cu firma Kronospan care, pe de altă parte, se află în proceduri de autorizare la nivelul APM Alba. Asociatia Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes (CIPMS) a fost intervenient în interesul ANPM, iar membrii asociatiei au fost autorii denuntului la ANPM.

Kronospan România este cel mai mare producător de plăci PAL din Sud-Estul Europei si o filială a multi-nationalei Kronospan. Această companie operează în România în orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin încălcarea gravă a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrărilor de constructii, generând deja un impact semnificativ asupra sănătătii populatiei si asupra mediului, datorită emisiilor de substante periculoase care se folosesc în procesul de productie (ex. formaldehidă).

Pentru activitatea sa industrială din orasul Sebes, compania Kronospan se află în numeroase proceduri de autorizare de mediu la APM Alba, al cărei Director Executiv este Domnul Todea Vasile si care, în calitatea sa de functionar public, se supune prevederilor Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Domnul Director Executiv Todea Vasile este totodată acţionar unic la S.C.Luxor L.T.D.SRL, al cărei obiect de activitate este, printre altele, amenajarea si întretinerea de spatii verzi. Încă din anul 2005, între SC Luxor LTD SRL si Kronospan exista un contract de prestare servicii de către SC Luxor LTD SRL în beneficiul Kronospan a unor activităti de întretinere de zone verzi în orasul Sebes.

Potrivit Art.79, lit a) si c) al Legii 161/2003, funcţionarul public se află în conflict de interese dacă se află în situaţia de a rezolva cereri, a lua decizii, sau a participa la luarea deciziilor cu privire la persoane juridice, cu care are relaţii cu caracter patrimonial sau dacă interesele sale patrimoniale, ale soţului sau ale rudelor sale de gardul 1 pot influenta deciziile pe care trebuie să le ia, în exercitarea funcţiilor publice.

În luna mai 2008 membrii CIPMS Sebeş au formulat un denunt la ANPM privind situatia de conflict de interese în care se afla Domnul Vasile Todea datorită relatiilor comerciale ale societătii sale cu SC Kronospan, solicitând să desfăsoare o anchetă în acest sens si să aplice sanctiunea demiterii sale din functie. În urma acestei sesizări, Comisia de disciplină de la nivelul ANPM a dispus demiterea Domnului Vasile Todea din functia de Director al APM Alba. Ulterior, Domnul Vasile Todea a atacat în instantă actul ANPM. CIPMS a intervenit în acest proces, în interesul ANPM (1). În urma dezbaterilor în cauză, Curtea de Apel Alba Iulia a respins actiunea Domnului Vasile Todea si a admis cererea de interventie formulată.

„Rolul unei persoane care ocupă functia Domnului Vasile Todea este acela ca prin legalitatea si corectitudinea deciziilor sale să protejeze drepturile si interesele cetătenilor la un mediu sănătos si la sănătate, precum si de a asigura un înalt nivel de protectie a mediului înconjurator. Un asemenea rol nu mai poate fi îndeplinit de o persoană în relalii de afaceri cu unul dintre cei mai mari poluatori din România”, a declarat Domnul Mircea Matei, Presedintele CIPMS.

NOTA (1) Dosar nr. 1352.1/57/2008 al Curtii de Apel Alba Iulia.

Pentru mai multe informații vă rugăm să ne contactati la office@sebesfarapoluare.ro sau la 0720533018.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: