Scrisoare deschisa din partea CIDRM catre Kronospan

Catre: Kronospan Romania SRL

In atentia: Domnului Director General Christian Muller

Cluj-Napoca, 19 martie 2009

Stimate Domnule Christian Muller,

Ref: scrisoarea dvs cu nr 1721/03.03.2009

Va multumesc pentru scrisoarea dumneavoastra si invitatia sa ‘discutam despre investitia Kronospan de la Brasov.’

In Februarie 2008, compania pe care o reprezentati, Kronospan Romania, a inceput in orasul Brasov constructia fabricii sale pentru producerea de placi din aschii lemnoase fara a detine un acord de mediu valabil si cu ignorarea celor peste 600 de scrisori de protest trimise autoritatilor de mediu din Brasov, de cetateni care locuiesc in apropierea fabricii.

Kronospan a inceput constructia pe deplin constienta de incalcarea legii comise, dat fiind faptul ca in ianuarie 2008 Agentia pentru Protectia Mediului Brasov a pus in vederea companiei Kronospan faptul ca trebuie sa initieze o procedura de evaluare si autorizare pentru a obtine un acord de mediu valid pentru construirea fabricii sale de placi PAL.

In mai 2008 asociatia noastra a sesizat Garda de Mediu Brasov in privinta faptului ca Kronospan opereaza fara un acord de mediu si am solicitat acestei institutii sa sanctioneze Kronospan inclusiv prin oprirea lucrarilor. In consecinta compania dumneavoastra a dat in judecata Garda de Mediu Brasov pentru ca si-a facut datoria de a aplica legea atunci cand a sanctionat Kronospan pentru constructia sa ilegala. Asociatia noastra a intervenit in acest caz si in februarie 2009 Judecatoria Brasov a respins actiunea Kronospan, mentinand astfel legalitatea procesului verbal de sanctionare intocmit de catre Garda de Mediu Brasov pe seama Kronospan.

In lumina celor mai sus expuse, dorim sa clarificam cateva dintre aspectele pe care le contine scrisoarea dumnevoastra:

1. Sustineti faptul ca la Brasov Kronospan foloseste cele mai noi tehnologii pentru fabrica de placi PAL si indicati in acest sens termenul BAT si standardele UE. O asemenea afirmatie este fara acoperire, atata timp cat in primul si in primul rand compania nu detine un acord de mediu valabil pentru fabrica si a inceput constructia sa cu incalcarea flagranta a legii.

2. Sustineti de asemenea faptul ca ‘Grupul Kronospan si-a manifestat mereu interesul da a dialoga cu reprezentantii societatii civile […] Kronospan intelege sa protejeze natura si mediul inconjurator.” Cu toate acestea, constienta fiind de existenta celor peste 600 de contestatii impotriva constructiei fabricii de PAL, compania a luat totusi decizia de a continua constructia, si aceasta intr-un ritm alert. Acest fapt noua ne arata ca sunteti prea putin interesati de parerile publicului direct afectat. Pare paradoxal ca pe deoparte compania se angajeaza sa protejeze natura si mediul, iar pe de alta parte opereaza deliberat fara un accord de mediu si chiar da in judecata autoritatea de mediu care isi face datoria de a aplica legea.

3. Faceti apoi referire la ‘procesele interminabile’ care, in opinia dumneavoastra, nu sunt o solutie in beneficiul comunitatii. In primul rand, dorim sa va amintim ca Kronospan a dat in judecata Garda de Mediu Brasov pentru ca si-a facut datoria de a proteja sanatatea mediului si a oamenilor. Ar fi poate relevant si de amintit ca Garda de Mediu Alba a fost data in judecata de catre Kronospan Sebes de nu mai putin de 13 ori. Suntem cu totul incantati sa asistam la cazuri in care autoritatile de mediu si instantele asigura corecta aplicare a legii si consideram ca este si de responsabilitatea noastra sa contribuim la aceste procese. Ne-a bucurat mult sentinta Judecatoriei Brasov si faptul ca acest caz a fost solutionat cu celeritate. Nu in ultimul rand, suntem convinsi ca si dumneavoastra ati sustine punctul de vedere conform caruia un nivel mai mare de justitie de mediu duce la scaderea coruptiei si creste semnificativ calitatea vietii cetatenilor.

Dorim sa va multumim pentru invitatia de a ne intalni si de a colabora, refuzand pe aceasta cale ambele oferte. Cum o indica si numele asociatiei noastre, suntem un ONG independent si nu intram in parteneriate cu autoritati publice sau companii. Am participat la mai multe dezbateri publice unde am sustinut argumente si puncte de vedere si unde reprezentatii Kronospan erau prezenti. Din punctul nostru de vedere, aceste dezbateri publice sunt singurul cadru legitim unde pot avea loc asemenea interactiuni intre public si titularii de proiecte investitionale; pe de alta parte, nu am sesizat nici o imbunatatire in performanta de mediu a Kronospan ca urmare a acestor intalniri. Daca intr-adevar expertiza noastra se situeaza in domeniul protectiei mediului, avem un interes foarte scazut pentru cifrele investitiei dumneavoastra si vrem sa va asiguram ca asociatia noastra ar fi prima care ar saluta decizia Kronospan de a pune cu adevarat oamenii si mediul inconjurator mai presus de profit. Acesta este scopul in care vom continua sa monitorizam activitatile dumneavoastra de la Sebes si Brasov.

Cu stima,

Dan Mercea

Presedinte

Asociatia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu

********************

Documentul in format pdf poate fi accesat la: scrisoaredeschisa_cidrm_kronospan

Documentul in format word poate fi accesat la: scrisoaredeschisa_cidrm_kronospan

Invitatia Kronospan poate fi accesata la: https://sebesfarapoluare.wordpress.com/2009/03/19/invitatie-kronospan/scrisoare_kronospan_cidrm/

Reclame

2 răspunsuri so far »

  1. 1

    Violeta Radu said,

    astazi 10/06/2009 a fost dezbaterea publica intre societate civila si reprezentanti Kronospan . a fost un dezastru total , populatia civila era agresata tot timpul de catre reprezentantii K. populatia civila a plecat de acolo scarbita de atitudinea total neprofesionala a angajatilor K. vrem sa ajutam mai mult sa luam atitudine si sa intrerupem activitatea acestei fabrici,

  2. 2

    M4 said,

    Va sustinem in actiunea dvs. impotriva Kronospan.


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: