Directorul APM Alba, inlocuit datorita conflictului de interese privind activitatea Kronospan Sebes

Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu

Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes

Comunicat de presa comun

20 martie 2009

Directorul APM Alba, inlocuit datorita conflictului de interese privind activitatea Kronospan Sebes

Sebes, 20 martie 2009 – Conducerea Agentiei de Protectie a Mediului Alba (APM Alba) este deja asigurata de un Director Executiv interimar numit de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) , ca urmare a confirmarii prin sentinta Curtii de Apel Alba-Iulia (1) a conflictului de interese in care se afla Domnul Todea Vasile in privinta activitatii companiei Kronospan Sebes. Prin sentinta ce reprezinta un important precedent judiciar, Curtea de Apel Alba a retinut ca, “in calitate de director executiv la Agentia pentru Protectia Mediului Alba Iulia, Domnul Vasile Todea era chemat sa ia decizii in legatura cu SC Kronospan Sebes SA, societate notorie cu discutabile probleme de mediu si cu care societatea SC Luxor LTD, al carui actionar unic era Domnul Vasile Todea, iar administrator era sotia sa, avea relatii comerciale cu caracter patrimonial, astfel incat s-a creat un evident conflict de interese”.

Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza în România în orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin încalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generând deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc în procesul de productie (ex. formaldehida).

Pentru activitatea sa industriala din orasul Sebes, compania Kronospan se afla în numeroase proceduri de autorizare de mediu la APM Alba, al carei fost Director Executiv este Domnul Todea Vasile si care, în calitatea sa de functionar public, se supune prevederilor Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Domnul Director Executiv Todea Vasile este totodata actionar unic la S.C.Luxor L.T.D.SRL, al carei obiect de activitate este, printre altele, amenajarea si întretinerea de spatii verzi. Intre SC Luxor LTD SRL si Kronospan exista un contract de prestare servicii de catre SC Luxor LTD SRL în beneficiul Kronospan a unor activitati de întretinere de zone verzi în orasul Sebes.

Prin decizia 585 din 18.07.2008 ANPM l-a destituit pe Domnul Vasile Todea din functia de director al APM Alba, motivand-o prin starea de conflict de interese in privinta activitatii companiei Kronospan Sebes. Domnul Vasile Todea a atacat ulterior la Curtea de Apel Alba actul sau de demitere, actiune care a fost respinsa prin sentinta mai sus amintita.

Sentinta va fi cel mai probabil atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), iar interimatul noului Director Executiv va dura pana la pronuntarea unei sentinte irevocabile in acest caz.

Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes (CIPM Sebes) este intervenient in interesul ANPM si va sustine in aceasta calitate la ICCJ legalitatea deciziei ANPM de demitere din functie a Domnului Vasile Todea.

***

Pentru mai multe informații va rugam sa ne contactati la office@sebesfarapoluare.ro sau la 0720533018 si sa vizitati www.centruldemediu.ro si www.sebesfarapoluare.ro

NOTA:

(1) Sentinta 64/F/CA/2009 pronuntata in sedinta publica din 03 martie 2009 in Dosarul 1352.1/57/2008

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: