Declaratie de presa 10 mai 2009

Campania ‘Sebes fara Poluare’
Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes
Declaratie de presa

Sebes/ 10 mai 2009 – Mai multe publicatii din zona au preluat recent un comunicat de presa intitulat ‘Kronospan si Grupul de Initiativa impotriva Poluarii colaboreaza pentru un mediu mai curat la Sebes'(1). Comunicatul de presa a fost semnat atat de Kronospan cat si de Grupul de Initiativa impotriva Poluarii, aceasta fara consimtamantul celui din urma. Actiunea Kronospan de a transmite aceasta informatie presei a fost o incercare de inducere in eroare a publicului larg si a autoritatilor privind relatia sa cu comunitatea locala si poate fi privita si ca o incercare de a afecta reputatia asociatiei noastre ca organism cu un angajament independent pentru protejarea mediului inconjurator. Este de asemenea o incercare de a discredita toate grupurile activ implicate in campania ‘Sebes fara Poluare'(2). Data fiind campania de dezinformare practicata de Kronospan, asociatia noastra doreste sa faca publica urmatoarea declaratie:

‘In 2007 Grupul Local de Initiativa din Sebes a initiat campania ‘Sebes fara Poluare’. Campania consta intr-o multitudine de actiuni in instanta, evenimente de informare, petitii si actiuni de constientizare desfasurate in parteneriat cu mai multe ONG-uri de mediu, experti in domeniul protectiei mediului, urbanismului, constructiilor, poluarii industriale, avocati, etc. Scopul campaniei este de a preveni extinderea de catre Kronospan a actualei sale fabrici de producere de formaldehida precum si de a opri poluarea generata de Kronospan pe platforma sa industriala de la Sebes.

In februarie 2009 Grupul Local de Initiativa ‘Sebes fara Poluare’ a devenit organizatia non-guvernamentala Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes (CIPM Sebes).

In martie 2009 mai multi membrii ai CIPM Sebes au vizitat platforma industriala a Kronospan. Scopul vizitei a fost acela de a colecta informatii privind intentia Kronospan de a instala anumite tehnologii care ar putea sa reduca poluarea zilnica generata de emisiile cosurilor de evacuare(3). Dat fiind faptul ca la momentul de fata Kronospan se afla intr-o procedura de autorizare integrata de mediu (IPPC), in care se desfasoara consultarile aferente, tine de responsabilitatea sa sa ofere informatii si date publicului afectat privind masurile de protectie a mediului si sa colecteze opiniile si comentariile publicului si ONG-urilor interesate. Tot in scopul informarii privind aceasta procedura, CIPM Sebes a adresat mai multe cereri de informatii de interes public autoritatilor competente si va participa la sedinta de dezbatere publica ce va avea loc in data de 19 mai 2009 la Sebes; toate aceastea pentru ca accesul la informatii si participarea publicului sunt garantate de legislatia aplicabila in domeniul autorizarii integrate de mediu si de Conventia de la Aarhus.

Dorim sa scoatem in evidenta faptul ca CIPM Sebes nu se afla in nici o relatie de colaborare cu Kronospan si nu a acceptat sa realizeze comunicate de presa impreuna cu aceasta companie. CIPM Sebes va monitoriza in continuare cu strictete activitatea industriala a Kronospan de pe platforma de la Sebes precum si deciziile luate de autoritatile competente pentru aprobarea/controlul acestei activitati. CIMP Sebes continua eforturile sale de a creste gradul de constientizare al publicului larg si al autoritatilor cu rol decizional privind pericolele si riscurile generate de activitatea Kronospan pentru mediu si sanatatea populatiei. Nu in ultimul rand, CIPM Sebes va folosi toate mijloacele civice si legale de care dispune pentru a preveni extinderea propusa de Kronospan pentru fabrica sa de producere de formaldehide si pentru a opri poluarea generata de Kronospan pe platforma sa industriala de la Sebes.

Toate comunicatele noastre de presa contin headerul ‘Campania Sebes fara Poluare’ si la final indica datele de contact ale reprezentantului nostru, Domnul Matei Mircea de la care pot fi obtinute mai multe informatii si declaratii. Pagina web oficiala a CIPM Sebes este http://www.sebesfarapoluare.ro unde sunt publicate toate declaratiile, comunicatele de presa si materialele informative pe care le realizam.’

***

Pentru mai multe informatii puteti contacta: Mircea Matei la office@sebesfarapoluare.ro sau la 0720 533018.

NOTE:
(1)https://sebesfarapoluare.wordpress.com/2009/05/09/dezinformare-kronospan/dezinformare_kronospan/
(2)https://sebesfarapoluare.wordpress.com/
(3)S-a estimat ca cele 5 furnale de la Kronospan elibereaza zilnic in aer 36.000.000 metri cubi de gaze si 1.8 tone de praf de lemn foarte fin, impregnat cu formaldehide si ale materii toxice. Evacuarea in atmosfera de pulberi in suspensie PM10 si de formaldehida sunt cele mai ingrijoratoare, dat fiind ca PM10 poate duce la o moarte prematura si ca formaldehida a fost clasificata drept substanta cancerigena de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Reclame

2 răspunsuri so far »

  1. 1

    E ADEVARAT CA MATEI MIRCEA A INCERCAT SA VINDA NISTE TERENURI SC KRONOSPAN SA SEBES CARE NU VALORAU MARE LUCRU,CU …UN MILION DE EURO?!

  2. 2

    Fratele Apostol,zice said,

    Matei Mircea nu are terenuri de vanzare si asta pentru ca nu detine terenuri pe numele lui.Aceste speculatii se trag din alte discutii,pe care cei de la Kronospan se pricep foarte bine sa le distribuie in „act diversionist” pentru a stirbi credibilitatea acestuia.Urmand ca in acest fel sa isi poata duce mai departe brutala poluare care are loc si la ora actuala la Sebes.
    De retinut este faptul ca la ora actuala Kronospan face eforturi sustinute pentru a acapara intreaga presa locala prin incheierea de contracte publicitare,care implica sume mari de bani.Dupa cum se poate observa la ora actuala toata presa se afla la picioarele acestora,dansand dupa cum canta Kronospanul.


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: