Fabrica de formaldehide construita ilegal de Kronospan trebuie demolata

Campania ‘Sebes fara Poluare!’
Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu
Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes
Comunicat de presa
Pentru distribuire imediata

FABRICA DE FORMALDEHIDE CONSTRUITA ILEGAL DE KRONOSPAN TREBUIE DEMOLATA
Justitia confirma astfel pozitia autoritatilor locale si a organizatiilor de mediu

Sebes, 20 noiembrie, 2009 –  Judecatoria Sebes a pronuntat o sentinta prin care obliga Kronospan Sebes (prin sectia sa chimica Kronochem SRL) sa demoleze fabrica de productie de formaldehida ridicata de companie in anul 2007 pe platforma industriala de la Sebes fara autorizatie de construire. Actiunea in instanta (1) a fost introdusa de Municipiul Sebes, reprezentat prin Primarul sau, iar asociatia Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes (CIPM Sebes) a fost intervenient in interesul reclamantului.

Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc sau rezulta din procesul de productie (ex. Formaldehida, praful de lemn fin PM 10).

In cursul anului 2007, Kronospan a ridicat pe platforma industriala de la Sebes o instalatie de producere a formaldehidelor cu o capacitate dubla decat cea actuala (60000 tone/an), fara acord de mediu si fara autorizatie de construire, asadar cu incalcarea grava a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de construire. Kronospan a importat aceasta instalatie in 2006 din Franta, de la fabrica Total-Atofina din localitatea Villiers Saint Paul dupa ce, in urma accidentelor repetate la fabrica respectiva, autoritatile franceze au decis inchiderea sa.

In data de 1 martie 2007 Primaria Sebes a efectuat un control pe platforma industriala de la Sebes constatand desfasurarea lucrarilor de construire ale fabricii in lipsa autorizatiei de construire si a sanctionat compania cu amenda si sistarea lucrarilor.  In data de 19 aprilie 2007 Inspectoratul de Stat in Constructii Alba a constatat continuarea de catre companie a lucrarilor de construire si a dispus ca Primaria Sebes sa sesizeze organul de urmarire penala conform atributiilor pe care le are in baza Legii 50/1991. Ca urmare Primaria Sebes a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sebes si a solicitat de asemenea instantei civile competente – Judecatoria Sebes – obligarea companiei la demolarea constructiei ilegale si aducerea terenului la starea initiala.

Asociatia CIPM Sebes a fost intervenient in acest caz in interesul Municipiului Sebes, sustinand faptul ca extinderea capacitatii de productie a formaldehidei la Sebes, in conditiile in care emisiile de la fabrica deja existenta depasesc constant limitele admise iar platforma industriala se afla intr-o zona rezidentiala a orasului Sebes, ar reprezenta un pericol inacceptabil la adresa sanatatii populatiei si a mediului inconjurator. Chiar daca in prezent formaldehida este clasficata in majoritatea legislatiilor ca fiind potential cancerigena, susbstanta urmeaza, la nivel european, sa fie reclasificata, atribuindu-se eticheta de sigur cancerigena, conform ultimelor studii stiintifice (2). Franta a anuntat autoritatile competente UE ca va face aceasta propunere.

„Nu mai putem fi pasivi fata de poluarea produsa de Kronospan la Sebes si de dispertul aratat de atatia ani de aceasta companie fata de orice inseamna lege, mediu, sanatatea populatiei. Ne vom folosi de toate mijloacele legale si civice pe care le avem la dispozitie pentru a preveni extinderea de catre Kronospan a instalatiilor sale de producere de formaldehida si avem deja o serie de actiuni in justitie pe rolul instantelor judecatoresti prin care urmarim acest lucru”, a declarat Matei Mircea, Presedintele Asociatiei CIPM Sebes.
***
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati: Matei Mircea la 0741461022 si vizitati http://www.sebesfarapoluare.ro

NOTE:
(1) Dosar nr. 1280/298/2007
(2)  Solicitarea viitoare a Frantei se intemeiaza pe un studiu publicat de Agentia internationala pentru cercetarea cancerului in 2006 („IARC Monografii cu privire la evaluarea factorilor de risc carcinogeni pentru om – VOLUMUL 88 – Formaldehida, 2-Butoxietanol şi 1-tert-Butoxipropan-2-ol”). In cadrul acestuia s-a concluzionat, printre altele, ca: „rezultatele studiului efectuat asupra lucratorilor industriali din Statele Unite ale Americii, intarite de rezultatele in mare masura pozitive ale altor studii, reprezinta dovezi epidemiologice suficiente a faptului ca formaldehida cauzeaza cancer nazofaringian, la oameni.” (p. 273-280)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: