Protestele continuă! Sebeșenii vor AER CURAT! – comunicat de presă

mesaj 18

Duminică 18 ian, sebeșenii se întâlnesc din nou în stradă pentru încă o acțiune civică împotriva poluării.

Cu toate că prefectul județului Alba anunța miercuri 14 ianuarie că eliberarea avizului de mediu pentru Kronospan a fost suspendată, oamenii știu că aceasta procedură reprezintă doar un prim pas în lupta dusă cu poluarea orașului. Aceștia nu se lasă amăgiți și vor continua protestele până problema este rezolvată definitiv.

În același timp se primesc tot mai multe semnale din întreaga țară că solidaritatea cu protestul sebeșenilor se extinde de la o zi la alta… Dacă la primul protest, în 11 ianuarie, au fost prezenți în Sebeș solidari cu locuitorii ieșiți în stradă, oameni din Reghin, Cluj, Alba-Iulia, Cugir, Sibiu, pentru duminică 18 ianuarie se anunță acțiuni de solidaritate în mai multe orașe din țară, din Diaspora dar și în alte țări unde Kronospan are puncte de lucru, și locuitorii de acolo se confruntă cu aceiași problemă.

Redăm mai jos, comunicatul de presă referitor la protestul de duminică 18 ianuarie, distribuit astăzi mass-mediei locale și naționale.

Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş
Asociaţia PrimaNatura
Asociaţia Iniţiativa Civică Reghin

Opriţi poluarea în Sebeş

Duminică, 11 ianuarie 2015, a avut loc un marş de protest în oraşul Sebeş, jud. Alba la care au participat peste 2.500 persoane. Cetăţenii au solicitat autorităţilor să ia măsuri urgente împotriva poluării oraşului Sebeş de către S.C Kronospan S.A., companie ce nu respectă normele de protecție a mediului şi refuză să se doteze cu o aparatură modernă necesară măsurării exacte a cantității de formaldehidă emisă în atmosferă.

Kronospan România este parte a consorțiului multinațional format în jurul companiei austriece Kaindl ce reunește grupul Krono din Elveția și compania Kronospan. Corporația multinațională este deținută de frații Martin și Ernst Kaindl iar activitatea sa face obiectul mai multor controverse (crearea de monopoluri, nereguli la achiziționarea de terenuri în Austria, construcția ilegală de unități industriale fără avize de mediu sau autorizație de construcție). În Sebeș, compania Kronospan este prezentă din 2004, primele controverse apărând atunci când firma a instalat fără autorizații o unitate second-hand de producție de formaldehidă, mutată din Franța în urma unui grav accident.

Ca urmare a marșului de protest, a recentelor declarații facute de prefectul Gheorghe Feneșer, a adreselor făcute de organizaţii, a invitației Kronospan la conciliere, Grupul de Initiaţivă Civică Sebeş şi PrimaNatura doresc să facă câteva precizări.

În urma întâlnirii dintre prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, cu directorul Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului, comisarul –şef al Gărzii Judeţene de Mediu Alba şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, dl.prefect a solicitat să fie informat cu privire la aparatura necesară măsurării şi monitorizării formaldehidei. De asemenea, acesta s-a interesat dacă instalaţiile de monitorizare există în ţară, cine le deţine sau de unde se pot achiziţiona. Intenţia declarată a prefectului este de a monitoriza situaţia de urgenţă şi de a înştiinţa populaţia şi opinia publică în legătură cu nivelul emisiilor de formaldehidă din atmosferă.

Considerăm că este imperios necesar ca informaţii de acest gen să fie aduse la cunoştiinţa populaţiei într-un climat de transparenţă totală, pentru ca aceasta să fie informată corespunzător. Dorim să reamintim că formaldehida este o substanță cancerigenă conform Organizației Mondiale a Sănătății si legislației europene (regulamentul 605/2014)[1]. Formaldehida reprezintă un real pericol pentru sănătatea populației, iar în urma declarațiilor prefectului reiese că acesta nu este informat cu privire la tipul instalațiilor de monitorizare ale formaldehidei existente în prezent la Sebeș[2].

În urmă cu două zile, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a suspendat acordarea autorizației de mediu pentru SC Kronospan Sebeş SA până la clarificarea contestațiilor depuse de două asociații: PrimaNatura, respectiv Centru Independent de Protecţie a Mediului Sebeş. [3]

Grupul de Inițiativă Civică Sebeş şi Asociaţia PrimaNatura au răspuns inițial favorabil invitației la conciliere adresată de Kronospan Sebeș, cu condiția ca la întâlnire să fie prezenți cetățeni participanți la marș, inclusiv presa. Societatea Kronospan a refuzat însă acest lucru motivând că invitația vizează numai reprezentanții legali înregistrați ai Asociaţiei PrimaNatura. În același timp, Kronospan Sebeş a propus o întâlnire deschisă cu membrii organizației, respectiv alți susținători activi, dar la o altă dată (23.01.2015) şi cu transmiterea în avans a unui tabel nominal cu persoanele care vor participa. Ulterior, Kronospan a trimis la mai multe persoane același tip de invitaţie la conciliere pentru data de  26.01.2015 dar la ore diferite. În aceste condiții, membrii Asociației PrimaNatura și Grupul de Inițiativă Civică Sebeş au decis să nu ia parte la conciliere dacă întâlnirea se desfășoară cu ușile închise, departe de opinia publică.

Reamintim că locuitorii municipiului Sebeș continuă protestele duminică, 18 ianuarie, începând cu orele 14.00 în Parcul Primariei Sebeș până când Kronospan va reloca secţia chimică la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș. Solidaritatea cu aceste proteste s-a extins atât în țară cât și în Diaspora, precum și în alte țări unde Kronospan are puncte de lucru.

[1]http://www.eco-institut.de/en/home/detail/in-the-eu-formaldehyde-has-been-classified-as-carcinogenic-1b-and-mutagenic-2/

[2]http://www.ziarulunirea.ro/cazul-kronospan-sebes-prefectul-de-alba-gheorghe-feneser-s-a-intalnit-cu-directorii-apm-garda-de-mediu-si-dsp-305086.html

[3] http://mmediu.ro/new/?p=7640

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: