Opriți poluarea în Sebeș – PROTESTELE CONTINUĂ!

poza1

Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş

Asociaţia PrimaNatura

Asociaţia Iniţiativa Civică Reghin

 

Opriţi poluarea în Sebeş – PROTESTELE CONTINUĂ!

26.01.2015

Duminică 25.01.2015 a avut loc cel de-al treilea marș de protest împotriva poluării în Municipiul Sebeș, județul Alba. La marș au participat aproximativ 2000 de persoane la care s-au alăturat circa 80 de moți din Apuseni, veniți să încurajeze localnicii în lupta lor pentru sănătate și un mediu curat, dar și oameni din Reghin, Cugir, Alba-Iulia și Deva, dornici să-și exprime solidaritatea cu sebeșenii.

În urma primelor marșuri de protest, în data de 22.01.2015, au avut loc două întâlniri  între ong-urile implicate, reprezentanți ai localnicilor din Grupul de Inițiativă Civică Sebeș, autorități (Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Direcție de Sănătate Publică) și reprezentanți ai SC Kronospan Sebeș SA. Întâlnirile s-audesfășurat în incinta Prefecturii Alba, respectiv Primăria Sebeș. La nici una din aceste întâlniri presa nu a fost invitată,iar jurnaliștii au întâmpinat dificultăți în a lua parte la discuții. Chiar dacă aceste întâlniri s-au dorit a fi negocieri între autorități şi cei implicați în campania „Opriți Poluarea în Sebeș”, membrii ong-urilor au subliniat încă de la începutul campaniei că nu vor lua parte la niciun fel de discuții fără ca presa și orice altă persoană interesată să poată lua parte. Accesul jurnaliștilor a fost în cele din urmă permis.

Cele constatate la întâlnirea din cadrul Prefecturii Alba au fost următoarele:

– cel mai important document, studiul de impact asupra sănătății a fost întocmit de o societate care nu deține acreditare pentru a efectua astfel de studii și mai mult decât atât, Direcția de Sănătate Publică Alba nu a putut oferi un răspuns clar referitor la existența sau absența acestui studiu de impact[1];

– Garda de Mediu Alba nu deține aparatura necesară monitorizării emisiilor de substanțe toxice și deși au primit numeroase sesizări din partea localnicilor se află în imposibilitatea de a lua măsuri concrete în vederea  soluționarii acestora.

– reprezentanți ai poluatorului au luat parte la discuții, dar nu au adus nici un fel de lămuriri privind activitatea desfășurată. Aceștia au părăsit sala de ședințe pe motiv că persoanele prezente (aici referindu-se strict la membrii ong-urilor şi presă) nu au studii de specialitate pentru a lua parte la prezentarea care ar fi urmat, anume studiul de impact asupra sănătății polulației. Acest studiu ar fi fost făcut cunoscut de reprezentantul societății care l-a și întocmit, dar care nu deține acreditare[2].

Reamintim că platforma industrială Kronospan adăpostește opt rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehida, două rezervoare de methanol(alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, altele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), motorină, benzină, precum și alte substanțe chimice foarte periculoase. Acestea deservesc unitatea de producțiea formaldehidei cu o capacitate de 30.000 tone anual.

În cursul protestului de ieri au fost centralizate și tabelele cu semnături pentru petiția ce va fi trimisă săptămâna aceasta Președintelui României Klaus Iohannis. Mobilizarea și determinarea sebeșenilor a făcut ca în doar câteva zile să fie strânse peste 4500 de semnături iar acest fapt este confirmarea clară, practică, a dorinței oamenilor de a respira un aer curat și de a scăpa definitiv de poluarea din oraș[3].

„După cele trei proteste masive, sebeșenii încă așteaptă de la autorități și instituțiile abilitate decizia relocării secțiilor chimice de pe platforma Kronospan. Mai mult, după cele constatate recent, cerem suspendarea activității în toate secțiile care emit noxe în atmosferă și insistăm ca studiul de impact asupra sănătății polulației să fie făcut public. Pentru aceste nemulțumiri au ieșit în stradă mii de oameni, iar protestele  vor continua până când cetățenilor le vor fi îndeplinite cererile. Până atunci Sebeșul poate fi considerat orașul din vecinătatea unei bombe chimice care poate oricând exploda cu efecte devastatoare.” a declarat Anişoara Ştefan – preşedintele Asociaţiei PrimaNatura.

 

[1] https://www.youtube.com/watch?v=GSm9EWSDD1s

[2] http://alba24.ro/dezbateri-ratate-la-primaria-sebes-in-scandalul-kronospan-reprezentantul-companiei-a-parasit-sedinta-385073.html şi http://www.ziarulunirea.ro/foto-video-harababura-totala-la-conferinta-pe-tema-fabricii-de-formaldehida-din-sebes-reprezentantii-kronospan-au-iesit-din-sedinta-ce-spune-dsp-si-ce-vor-ecologistii-306916.html

[3] Petiția poate fi citită aici https://sebesfarapoluare.wordpress.com/2015/01/19/petitie-catre-presedintele-klaus-iohannis/ iar tabelul de semnături încă mai poate fi descărcat și completat în partea de jos a paginii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: