Kronospanu, Formaldehida și Sebeșenii

sebes-poluat-mIeri seară (4 febr 2015) în cadrul emisiunii ”Testul de Sinceritate” de pe Alba24.Ro s-au întâlnit la aceiași masă două mici ONG-uri (să-i numim ”David”) și imperiul Kronospan (”Goliat”) arbitrați de către moderatorul Dan Lungu. Asocierea cu ”David și Goliat” se dorește a fi exprimarea optimismului celor care își dedică timpul și energia, în mod voluntar, acestei lupte inegale pentru dreptate, pentru aer curat și pentru sănătatea tuturor cetățenilor din Sebeș și împrejurimi.

Domnul Director Băcilă ne confirmă încă de la prima intervenție că scopul urmărit de această companie este minimizarea costurilor și dorința de a avea o activitate industrială cât mai profitabilă. Cu alte cuvinte, totul se reduce la bani iar efectul poluării masive precum și potențialul pericol reprezentat de amplasarea unor uriașe instalații chimice ce produc substanțe dovedit cancerigene, sunt reduse la minim de către companie, domnul director utilizând comparații irelevante cu alte mari corporații gen OMV din Viena. Ba mai mult, declarația dânsului că cel mai pesimist scenariu al unui accident grav produce efecte la doar 10-20m de perimetrul companiei, este de-a dreptul hilară.

Reprezentanții PrimaNatura respectiv Inițiativa Civică Reghin, au prezentat concis și pe înțelesul tuturor atât acțiunile împotriva poluării cât mai ales argumentele pe baza cărora această mare companie funcționează pe niște baze legale improprii și cu eludări premeditate. Afirmația directorului Kronospan că nu au avut accidente de când funcționează în Sebeș este cu atât mai gravă cu cât unele încălcări ale legislației de mediu au fost ascunse autorităților, cum ar fi deversarea accidentală a aproximativ 800 litri formaldehidă.

Ca și o confirmare a faptului că există o problemă gravă legată de impactul asupra sănătății umane, marți 3 februarie, în cadrul ședinței Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul APM Alba, DSP Alba a cerut Kronospan refacerea studiului de impact asupra sănătății populației din zona Sebeș de către un institut acreditat, deoarece studiul existent la dosar era din 2007 și bazat pe date din 2005, deci irelevant pentru situația actuală.

Aspectele cele mai grave pe care un ascultător simplu le-ar sesiza în această emisiune sunt cele legate de stilul deja consacrat al corporațiilor de a nega în mod repetat problemele dovedite, cum ar fi faptul că formaldehida este acum în grupa 1 a substanțelor cancerigene și grupa 2 a celor mutagene (conform Agenției Internaționale pentru Studiul Cancerului  din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății), deci extrem de periculoasă pentru sănătatea oamenilor. Această negare realizată prin devierea de la aspectul cantitativ și punerea accentului strict pe concentrației, este total incorectă deoarece la un total de aproximativ 1.500.000 de metri cubi per oră, cantitățile de substanțe toxice sau cancerigene cumulate, au un impact extrem de mare la nivelul aerului respirabil din zona vizată.

Cea mai jignitoare poziție a companiei care poluează (confirmată de directorul Băcilă în această emisiune) este însă amenințarea cu procesele în instanță către toți cei care au adus așa numitele prejudicii de imagine și prejudicii materiale firmei Kronospan. Cum este posibil ca într-o societate democratică (care garantează dreptul la liberă exprimare), să fii atacat în scop de intimidare pentru că-ți ceri dreptul la sănătate și la un mediu curat (drepturi garantate de Constituția României)?

Concluzia pe care o poate trage orice simplu locuitor din Sebeș este că lupta este foarte grea, dar și că acest ”Goliat” modern, cu case de avocatură și cu specialiști în manipulare PR, se simte încolțit și în pericol de fi tras la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului. ”David” însă prinde curaj, și ajutat de câțiva foarte inimoși voluntari, câștigă teren, câștigă încredere că va învinge. Scopul acestei lupte este clar: un mediu curat pentru sebeșeni dar nu numai. Aerul poluat circulă peste tot și poate face rău oricui respiră. De aceea este nevoie și mai mare ACUM de SOLIDARITATE și de sprijin pentru această mână de oameni pe care-i numim ”David” și să-i ajutăm să câștige lupta.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: