Argumente

Lupta împotriva poluării din Sebeș a început cu mulți ani în urmă, odată cu prima intenție a Kronospan de a ridica o nouă instalație de producere a formaldehidei, cu o capacitate de 60.000 tone pe an. Prin eforturile Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) în noiembrie 2009,  Judecatoria Sebeș a pronunțat o sentință prin care obligă Kronospan Sebeș (prin secția sa chimică Kronochem SRL) să demoleze fabrica de producție de formaldehida ridicată de companie în anul 2007 pe platforma industrială de la Sebeș FĂRĂ autorizație de construire.

Sentința a fost dusă la îndeplinire și de-atunci până în 2014 au fost reluate demersurile prin care să se obțină o nouă autorizare. În decembrie 2014 APM Alba anunța emiterea acordului de mediu pentru construcția din nou a acestei instalații și imediat primăria urma să emită autorizația de construire. În tot acest proces indelungat de autorizare, compania Kronospan a evitat orice dezbateri publice serioase pe această temă cu locuitorii Sebeșului, ei rezumându-se doar la a organiza dezbaterile cerute de lege dar într-un mod jignitor la adresa opozanților prin umplerea sălii cu proprii angajați sau cu persoane aduse special pentru a intimida și a huidui pe cei care încercau să menționeze aspecte incomode.

Această companie repetă obsesiv că ei respectă legea și că acuzele care i se aduc de societatea civilă în mediul online dar și la proteste sunt neîntemeiate ba chiar că aceastea depășesc limita dată de dreptul constituțional la liberă exprimare, oamenii fiind acuzați că au adus prejudicii materiale firmei și din această cauză au fost dați în judecată. Însă ARGUMENTELE oamenilor simpli sunt multe și bine întemeiate:

– Poluarea resimțită la nivel vizual și olfactiv zi de zi este uneori atât de intensă încât locuitorii din zonă reclamă iritații ale căilor respiratorii sau cronicizarea unor afecțiuni mai vechi din cauza aerului irespirabil

– Compania Kronospan a primit de la Garda Națională de Mediu numeroase amenzi pentru încălcarea legislației, valoarea acestora fiind de 1.658.500 lei (peste 370.000€). Nici nu vrem să ne gândim la câte probleme grave și încălcări ale legislației au fost probabil mușamalizate și Garda de Mediu nu a aflat niciodată despre ele.

– Întreaga divizie chimică a companiei este un obiectiv SEVESO iar locația ei este în contradicție cu normele europene de amplasament, neexistând o distanță adecvată față de zonele rezidențiale. În Hotărârea de Guvern nr 804 din 2007 la art. 13, se menționează ”necesitatea menținerii unor distanțe adecvate, stabilite în funcție de nivelul de pericol, între amplasamentele cărora le sunt aplicabile prevederile prezentei hotărâri și zone rezidențiale, clădiri și zone de utilitate publică, căi principale rutiere, zone de recreere și zone protejate de interes și sensibilitate deosebite”, iar legat de amplasamentele existente, necesitatea unor măsuri tehnice suplimentare astfel încât să se reducă riscurile pentru populație. Din punctul de vedere al cetățenilor direct afectați, o distanță adecvată ar fi minim 10km de orice zonă rezidențială

– Funcționarea de până acum, de peste 7 ani, s-a făcut fără ca emisiile de gaze din atmosfera orașului Sebeș să poată fi verificate de Garda de Mediu. În cazul unei sesizări, autoritățile române (în speță Garda de Mediu Alba) nu dispun de aparatura necesară soluționării acestor reclamații. Pentru o țară membră a Uniunii Europene este inacceptabil ca rezolvarea sesizărilor legate de poluarea aerului să fie făcute pe baza datelor furnizate de însăși societatea poluatoare care este reclamată. Menționăm că debitele cumulate ale tuturor instalațiilor de evacuare sunt de peste 1.488.000 metri cubi per oră. Așadar, într-un an sunt emise în atmosfera orașului aproximativ 13 miliarde de metri cubi de gaze în care se regăsesc deci cantități imense de substanțe toxice

– În dosarul depus spre avizare de către societatea Kronospan SA, există un studiu de impact asupra sănătății populației din 2007 cu date din anii 2005 și 2006, irelevant pentru situația actuală, fapt pentru care Direcția de Sănătate Publică Alba a solicitat refacerea acestui studiu printr-o instituție acreditată.

– Nu sunt oferite garanții în caz de accidente chimice grave iar în documentația depusă lipsește raportul de securitate bazat pe depozitarea de cantități uriașe de substanțe chimice care reprezintă un risc major de deflagrație pentru locuitorii din imediata vecinătate a companiei (rezervoare metanol – 2400 tone; rezervoare formaldehidă 7200 tone; rezervoare rășini lichide – 2700 metri cubi; hala uree – 10.000 tone; rezervor acid clorhidric – 20 metri cubi; etc).

– La nivelul societății civile locale nu există deloc încredere în bunele practici ale companiei, această având antecedente în mușamalizarea unor scurgeri accidentale de aproximativ 800 litri formaldehidă, accident care nu a fost raportat în intervalul de timp impus de legile aferente.

– În raportul de amplasament al instalației de producere a formaldehidei 60.000 tone/an, la capitolul ”Incidente provocate de poluare” se menționează faptul că ”nu este cazul deoarece instalația nu a funcționat până în prezent”, fapt cu totul neadevărat, instalația fiind una second-hand adusă din Franța, unde a funcționat timp de 3 ani și unde se bănuiește că au fost chiar și anumite incidente în funcționarea ei.

ARGUMENTE ar mai fi multe, însă ideea de bază în această luptă este următoarea: DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI cum ar fi dreptul la sănătate și la un mediu curat sunt PRIORITARE în fața intereselor comerciale ale unei corporații ce-și urmărește strict beneficiile financiare și maximizarea profitului!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: