Comunicate de presa

Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu

Campania ‘Sebes fara Poluare’!

Comunicat de presa

Pentru distribuire imediata

Autorizatia de mediu a Kronospan Brasov este suspendata

Cluj-Napoca, 2 noiembrie 2010 – Tribunalul Brasov a suspendat printr-o hotarare definitiva autorizatia de mediu emisa de Agentia de Protectie a Mediului Brasov (APM Brasov) pentru fabrica companiei Kronospan de producere de placi PAL din orasul Brasov. Actiunea in instanta a fost promovata de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM). Suspendarea este valabila pana la solutionarea irevocabila a litigiului. Cauza vizeaza anularea autorizatiei de mediu a Kronospan Brasov. Hotararea are efecte imediate iar introducerea recursului nu suspenda executarea hotararii.

Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie (ex. Formaldehida).

In august 2009 Kronospan a finalizat constructia fabricii sale de producere de placi PAL din orasul Brasov. Construirea fabricii a provocat reactii adverse si ingrijorari grave din partea a numerosi locuitori din Brasov care ar putea fi afectati de lucrari. Peste 7000 de scrisori de protest impotriva noii fabrici au fost semnate de locuitori din Brasov si depuse la autoritatile competente. Lucrarile de construire pentru noua fabrica au fost demarate in absenta unor planuri de urbanism, a unui acord de mediu si a unei autorizatii de construire valabile. In octombrie 2009 APM Brasov a eliberat cu mare rapiditate autorizatia de mediu (nr 295/27 octombrie 2009) pentru ca fabrica sa poata fi pusa in functiune. Pe baza acestei autorizatii Kronospan a inceput in toamna anului 2009 productia la fabrica din Brasov.

Cererea CIDRM catre instanta care a dus la pronuntarea hotararii de suspendare a autorizatiei de mediu a fost motivata de imprejurari de fapt si de drept care au generat dubii suficiente privind legalitatea actului precum si de urgenta prevenirii unor pagube semnificative asupra sanatatii mediului si a populatiei generate de activitatea Kronospan de la Brasov. Aceste efecte se refera in principal la folosirea in procesul de productie a mai multor substante periculoase, cum este formaldehida. Aceasta a fost clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept cancerigena. Fabrica emana de asemenea zilnic vaste cantitati de praf de lemn fin (PM 10), substanta clasificata cancerigena de legislatia aplicabila.

“Suspendarea autorizatiei de mediu printr-o hotarare definitiva ar trebui sa duca la sistarea activitatii de productie a Kronospan de la Brasov. Speram ca actiunea noastra va avea ca rezultat final un nivel mai inalt de protectie a mediului, oamenilor si angajatilor”, a declarat Avocat Andreea Ciurea care reprezinta interesele CIDRM in aceasta cauza.

***

Pentru mai multe informatii va rugam contactati CIDRM la 0264 599 204, Mobil: 0 741588270, e-mail office@centruldemediu.ro sau vizitati http://sebesfarapoluare.ro

NOTE:

(1) Dosar nr. 3043/62/2010

**************************

Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu
“Campania Sebes fara Poluare!”
Comunicat de presa
Pentru distribuire imediata

Formaldehida duce Romania mai aproape de Curtea Europeana de Justitie

Sebes, 19 martie 2010 – Comisia Europeana a inaintat Romaniei avertismentul final (‘Aviz motivat’) privind incalcarea de catre Romania a mai multor texte de referinta ale legislatiei de mediu a UE atunci cand a permis construirea fabricii de producere de formaldehida a Kronospan Sebes (1). Cazul de incalcare (infringement) a fost deschis (2) de Comisia Europeana, Directoratul de Mediu, ca urmare a unei sesizari formulate de ONG-urile din Romania implicate in campania “Sebes fara Poluare!”. Daca Romania nu reuseste sa elimine acuzatiile care i se aduc, atunci acesta ar putea deveni primul caz in care Romania este adusa in fata Curtii Europene de Justitie in privinta evaluarilor impactului asupra mediului.

Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie (ex. Formaldehida, praful de lemn fin PM10).

In anul 2007 Kronospan a construit pe platforma sa industriala de la Sebes o fabrica de producere de formaldehide cu o capacitate de productie de 60000 de tone pe an, aceasta fara o evaluare a impactului asupra mediului si inainte de obtinerea unei autorizatii de construire. Autoritatile cu competente in caz (Garda de Mediu Alba) nu au aplicat masurile legale corespunzatoare impotriva Kronospan si au incalcat asadar Directivele Europene privind evaluarea impactului asupra mediului (Directiva EIA) si privind prevenirea pericolelor de accidente majore in care sunt implicate substante periculoase (Directiva SEVESO). Mai grav decat atat, ca urmare a solicitarilor Kronospan de a ‘legaliza’ fabrica, autoritatile romane competente (Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu) au emis un aviz de mediu pentru constructia deja existenta, dar ilegala a companiei.

In comunicatul sau de presa din data de 18 martie 2010, Comisia Europeana arata ca Romania a incalcat Directivele europene EIA si SEVESO atunci cand nu au aplicat masurile corespunzatoare pentru sanctionarea fabricii ilegale pentru producerea a 60000 de tone de formaldehida pe an. Potrivit Comisiei, un prim avertisment scris („Scrisoare de somare”) a fost trimis Romaniei in octombrie 2009. A primit din partea autoritatilor romane un raspuns nesatisfacator, ceea ce a obligat Comisia sa trimita un avertisment scris final privind situatia de infringement.

“Am cautat implicarea Comisiei Europene deoarece ne-am saturat sa asistam la nepasarea grava si constanta a autoritatilor pentru acele legi menite sa ne protejeze si sa ne asigure o corecta informare si consultare inainte de luarea oricarei decizii in privinta unei operatiuni industriale la o asemenea scala. Autoritatile romane nu numai ca au refuzat sa aplice legile respective, dar mai grav decat atat au coalizat activ cu Kronospan in a incerca sa acopere gravele ilegalitati comise,” a declarat Matei Mircea, Presedintele Centrului Independent pentru Protectia Mediului Sebes.

“Dupa o monitorizare de peste 3 ani a platformei industriale de la Sebes si a atitudinii autoritatilor romane fata de Kronospan, concluziile trase sunt extrem de ingrijoratoare pentru Romania: autoritatilor le lipseste in mod evident vointa de a aplica legislatia de mediu si nu pare sa le pese de dreptul publicului de a decide in privinta viitorului sanatatii mediului si comunitatii lor. Vom sustine in continuare cazuri la diferite niveluri de decizie, atat europene cat si nationale, pentru a asigura ca se aplica toate masurile corespunzatoare, inclusiv in privinta autoritatilor responsabile,” a declarat Stefania Simion, Director Executiv al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Cluj-Napoca.

***

Pentru mai multe informatii puteti contacta CIDRM la 0264 599 204, Mobil: 0741588270, e-mail office@centruldemediu.ro sau vizitati http://sebesfarapoluare.ro

NOTE:

(1)  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/316&format=HTML&aged=0&language=RO&guiLanguage=en

(2) Caz nr 2009/4425 (http://infomg.ro/storage/Photos/ECEnv_Kronospan_ICDER_24022010.pdf)

***************************************

Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu
Campania ‘Sebes fara Poluare’!
Comunicat de presa
Pentru distribuire imediata

Brasov 1: Kronospan 0

Cluj-Napoca, 12 martie 2010  – Curtea de Apel Brasov (1) a suspendat printr-o decizie irevocabila (2) acordul de mediu emis de Agentia de Protectie a Mediului Brasov (APM Brasov) pentru fabrica companiei Kronospan de producere de placi PAL din orasul Brasov. Actiunea in instanta a fost promovata de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM). Suspendarea este valabila pana la solutionarea irevocabila a litigiului care vizeaza anularea acordului de mediu al Kronospan.

Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie (ex. Formaldehida, praful de lemn fin PM10).

In februarie 2008, Kronospan a inceput la Brasov lucrari de construire pentru o noua fabrica de producere de placi PAL. Aceasta a generat profunde nemultumiri si ingrijorari din partea locuitorilor din zona, nu mai putin de 7000 de brasoveni trimitand petitii autoritatilor competente. Lucrarile de construire au fost demarate fara un acord de mediu si fara o autorizatie de construire valabile. Numai dupa executarea a peste jumatate din lucrarile de construire, Kronospan a solicitat APM Brasov demararea unei proceduri de evaluare a impactului asupra mediului pentru fabrica si emiterea unui acord  de mediu. Prin urmare APM Brasov a desfasurat o asemenea procedura si a emis acordul de mediu 8/12 august 2009. Inca de la inceputul acestei proceduri, CIDRM precum si numerosi cetateni din Brasov au contestat procedura, aratand in detaliu cum aceasta contravine Directivelor Europene 85/337/EEC privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului, 2001/42/EC privind evaluarea efectelor anumitor planuri si programe asupra mediului precum si 96/82/EC privind controlul asupra pericolelor accident major in care sunt implicate substante periculoase (SEVESO II).

In cadrul actiunii in instanta care a dus la suspendarea efectelor juridice ale acordului de mediu emis de APM Brasov pentru Kronospan, CIDRM a dovedit, printre altele, aceea ca imprejurari de fapt si de drept au generat dubii suficiente privind legalitatea actului precum si urgenta prevenirii unor pagube semnificative asupra sanatatii mediului si a populatiei generate de activitatea Kronospan de la Brasov. Aceste efecte se refera in principal la folosirea in procesul de productie a mai multor substante periculoase, cum este formaldehida. Aceasta a fost clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept cancerigena.

La momentul cand acordul de mediu era deja contestat, APM Brasov a emis pentru Kronospan si autorizatie de mediu (nr 295/27 octombrie 2009), necesara pentru punerea in functiune a fabricii. Pe baza acestei autorizatii, Kronospan a inceput procesul de productie la fabrica din Brasov.

“Validitatea autorizatiei de mediu este strict legata de validitatea acordului de mediu pentru proiect. Consideram asadar ca societatea Kronospan nu mai poate exploata legal instalatia de la Brasov si vom solicita toate masurile legale pentru a ne asigura ca vor respecta decizia Curtii”, a declarat Avocat Andreea Ciurea care reprezinta interesele CIDRM in aceasta cauza.

Directorul Executiv al CIDRM, Stefania Simion a comentat de asemenea: “Ni se pare cu adevarat ingrijorator faptul ca deja in prima decada a secolului 21 publicul din Romania trebuie inca sa isi asume responsabilitatea pentru a opri poluarea mediului si afectarea sanatatii populatiei de catre companii precum Kronospan. Romania merita mai mult si facem un apel catre toate autoritatile relevante, a caror functionare pana la urma o sprijinim cu banii nostrii ca platitori de taxe, sa actioneze cu responsabilitate in cazuri de acest gen.”

***

Pentru mai multe informatii va rugam contactati CIDRM la 0264 599 204, Mobil: 0 741588270, e-mail office@centruldemediu.ro sau vizitati http://sebesfarapoluare.ro

NOTE:

(1) Dosar nr 8194/62/2009
(2) Decizia 196/R/2010

*********************************

Campania ‘Sebes fara Poluare!’

Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu

Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes

Comunicat de presa 3 martie 2010

Pentru distribuire imediata

Cazul Kronospan: Instanta suspenda valabilitatea avizului de mediu al Kronospan

Tribunalul Cluj (1) a pronuntat o sentinta prin care suspenda valabilitatea avizului mediului pentru planul urbanistic de detaliu al instalatiei de producere a formaldehidei construite deja ilegal de catre KRONOSPAN (prin sectia sa Kronochem SRL) pe platforma sa industriala din orasul Sebes. Actiunea in instanta a fost promovata de catre asociatiile Centrul Independent pentru Dezoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) din Cluj-Napoca si Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes (CIPM Sebes) in contradictoriu cu autoritatea care a emis acest act, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu (ARPM Sibiu). Suspendarea are efecte imediate si este valabila pana la solutionarea irevocabila a cauzei ONG-urilor versus ARPM Sibiu pentru anularea actului (2). Kronochem a fost intervenient in nume propriu.

Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie (ex. Formaldehida, praful de lemn fin PM10).

In cursul anului 2007, Kronospan a ridicat pe platforma industriala de la Sebes o instalatie de producere a formaldehidelor cu o capacitate dubla decat cea actuala (60000 tone/an), fara acord de mediu si fara autorizatie de construire, asadar cu incalcarea grava a OUG 195/2005 privind protectia mediului, a HG 1213/2006 privind evaluarea de mediu pentru proiecte publice si private si a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii. Kronospan nu a procedat insa la demolarea instalatiei, ci a solicitat si obtinut din partea ARPM Sibiu avizul de mediu pentru constructia deja ridicata. Cele doua asociatii au formulat numeroase contestatii si petitii pe langa autoritatea competenta pentru ca aceasta sa nu emita avizul solicitat de Kronospan. Argumentele invocate de ONG-uri au vizat faptul ca singura solutie legala care se impunea ar fi fost demolarea instalatiei cu readucerea terenului la starea initiala; aceea ca prin emiterea unui aviz de mediu pentru o constructie deja existenta se infrange orice fel de scop si utilitate a evaluarii de mediu, precum si aceea ca instalatia in sine ar fi o sursa constanta de poluare si risc pentru sanatatea populatiei, avand in vedere ca este amplasata in chiar zona rezidentiala a orasului Sebes.

In cauza de la Tribunalul Cluj privind suspendarea actului cele doua asociatii au invocat imprejurari de drept si de fapt care au creat un suficient dubiu asupra legalitatii actului si au dovedit urgenta masurii suspendarii prin aceea ca societatea Kronospan intentioneaza sa finalizeze procesul de obtinere a autorizatiei de construire si de punere in functiune a instalatiei respective inainte de solutionarea irevocabila a cauzei. Cele doua asociatii sunt reprezentate in cauza de Av. Dan-Sebastian Chertes si Av. dr. Liviu-Marius Harosa.

“Cele doua asociatii solicita anularea in totalitate a actului amintit. Prin faptul ca acum actul este suspendat si deci Kronospan nu se mai poate folosi in niciun fel de acest act pentru ‘legalizarea’ constructiei sale deja existente pe platforma din Sebes, avem sanse marite ca la finalul litigiului sa obtinem o sentinta judecatoreasca care sa mai poata servi scopului reinstaurarii unei situatii juste pentru mediul si comunitatea locala afectate”, a aratat Av. Dan-Sebastian Chertes.

“Asociatia noastra a facut demersuri pe langa Primaria Sebes pentru ca aceasta sa nu urmeze exemplul ARPM Sibiu, prin emiterea in cascada a tuturor aprobarilor solicitate de Kronospan. Din nefericire, Primaria a incalcat de asemenea legislatia in vigoare privind autorizarea lucrarilor de construire si urbanism si a aprobat planul urbanistic in discutie. Viitoarele noastre demersuri juridice vor viza si incalcarile legislatiei de catre se face raspunzatoare Primaria Sebes”, a aratat Matei Mircea, Presedintele Asociatiei CIPM Sebes.

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati: Asociatia CIDRM la office@centruldemediu.ro, Tel: 0264 599 204, Mobil: 0741 588 270 si vizitati http://www.sebesfarapoluare.ro

NOTE:

(1) Nr dosar 4537/117/2009

(2) Nr dosar 5843/117/2009

*****************

 

Campania ‘Sebes fara Poluare!’
Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu
Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes
Comunicat de presa
Pentru distribuire imediata

FABRICA DE FORMALDEHIDE CONSTRUITA ILEGAL DE KRONOSPAN TREBUIE DEMOLATA
Justitia confirma astfel pozitia autoritatilor locale si a organizatiilor de mediu

Sebes, 20 noiembrie, 2009 –  Judecatoria Sebes a pronuntat o sentinta prin care obliga Kronospan Sebes (prin sectia sa chimica Kronochem SRL) sa demoleze fabrica de productie de formaldehida ridicata de companie in anul 2007 pe platforma industriala de la Sebes fara autorizatie de construire. Actiunea in instanta (1) a fost introdusa de Municipiul Sebes, reprezentat prin Primarul sau, iar asociatia Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes (CIPM Sebes) a fost intervenient in interesul reclamantului.

Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc sau rezulta din procesul de productie (ex. Formaldehida, praful de lemn fin PM 10).

In cursul anului 2007, Kronospan a ridicat pe platforma industriala de la Sebes o instalatie de producere a formaldehidelor cu o capacitate dubla decat cea actuala (60000 tone/an), fara acord de mediu si fara autorizatie de construire, asadar cu incalcarea grava a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de construire. Kronospan a importat aceasta instalatie in 2006 din Franta, de la fabrica Total-Atofina din localitatea Villiers Saint Paul dupa ce, in urma accidentelor repetate la fabrica respectiva, autoritatile franceze au decis inchiderea sa.

In data de 1 martie 2007 Primaria Sebes a efectuat un control pe platforma industriala de la Sebes constatand desfasurarea lucrarilor de construire ale fabricii in lipsa autorizatiei de construire si a sanctionat compania cu amenda si sistarea lucrarilor.  In data de 19 aprilie 2007 Inspectoratul de Stat in Constructii Alba a constatat continuarea de catre companie a lucrarilor de construire si a dispus ca Primaria Sebes sa sesizeze organul de urmarire penala conform atributiilor pe care le are in baza Legii 50/1991. Ca urmare Primaria Sebes a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sebes si a solicitat de asemenea instantei civile competente – Judecatoria Sebes – obligarea companiei la demolarea constructiei ilegale si aducerea terenului la starea initiala.

Asociatia CIPM Sebes a fost intervenient in acest caz in interesul Municipiului Sebes, sustinand faptul ca extinderea capacitatii de productie a formaldehidei la Sebes, in conditiile in care emisiile de la fabrica deja existenta depasesc constant limitele admise iar platforma industriala se afla intr-o zona rezidentiala a orasului Sebes, ar reprezenta un pericol inacceptabil la adresa sanatatii populatiei si a mediului inconjurator. Chiar daca in prezent formaldehida este clasficata in majoritatea legislatiilor ca fiind potential cancerigena, susbstanta urmeaza, la nivel european, sa fie reclasificata, atribuindu-se eticheta de sigur cancerigena, conform ultimelor studii stiintifice (2). Franta a anuntat autoritatile competente UE ca va face aceasta propunere.

„Nu mai putem fi pasivi fata de poluarea produsa de Kronospan la Sebes si de dispertul aratat de atatia ani de aceasta companie fata de orice inseamna lege, mediu, sanatatea populatiei. Ne vom folosi de toate mijloacele legale si civice pe care le avem la dispozitie pentru a preveni extinderea de catre Kronospan a instalatiilor sale de producere de formaldehida si avem deja o serie de actiuni in justitie pe rolul instantelor judecatoresti prin care urmarim acest lucru”, a declarat Matei Mircea, Presedintele Asociatiei CIPM Sebes.
***
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati: Matei Mircea la 0741461022 si vizitati http://www.sebesfarapoluare.ro

NOTE:
(1) Dosar nr. 1280/298/2007
(2)  Solicitarea viitoare a Frantei se intemeiaza pe un studiu publicat de Agentia internationala pentru cercetarea cancerului in 2006 („IARC Monografii cu privire la evaluarea factorilor de risc carcinogeni pentru om – VOLUMUL 88 – Formaldehida, 2-Butoxietanol şi 1-tert-Butoxipropan-2-ol”). In cadrul acestuia s-a concluzionat, printre altele, ca: „rezultatele studiului efectuat asupra lucratorilor industriali din Statele Unite ale Americii, intarite de rezultatele in mare masura pozitive ale altor studii, reprezinta dovezi epidemiologice suficiente a faptului ca formaldehida cauzeaza cancer nazofaringian, la oameni.” (p. 273-280)

*************************************

Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu

Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes

Comunicat de presa comun

20 martie 2009

 

Directorul APM Alba, inlocuit datorita conflictului de interese privind activitatea Kronospan Sebes

 

Sebes, 20 martie 2009 – Conducerea Agentiei de Protectie a Mediului Alba (APM Alba) este deja asigurata de un Director Executiv interimar numit de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) , ca urmare a confirmarii prin sentinta Curtii de Apel Alba-Iulia (1) a conflictului de interese in care se afla Domnul Todea Vasile in privinta activitatii companiei Kronospan Sebes. Prin sentinta ce reprezinta un important precedent judiciar, Curtea de Apel Alba a retinut ca, “in calitate de director executiv la Agentia pentru Protectia Mediului Alba Iulia, Domnul Vasile Todea era chemat sa ia decizii in legatura cu SC Kronospan Sebes SA, societate notorie cu discutabile probleme de mediu si cu care societatea SC Luxor LTD, al carui actionar unic era Domnul Vasile Todea, iar administrator era sotia sa, avea relatii comerciale cu caracter patrimonial, astfel incat s-a creat un evident conflict de interese”.

 

Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza în România în orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin încalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generând deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc în procesul de productie (ex. formaldehida).

 

Pentru activitatea sa industriala din orasul Sebes, compania Kronospan se afla în numeroase proceduri de autorizare de mediu la APM Alba, al carei fost Director Executiv este Domnul Todea Vasile si care, în calitatea sa de functionar public, se supune prevederilor Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Domnul Director Executiv Todea Vasile este totodata actionar unic la S.C.Luxor L.T.D.SRL, al carei obiect de activitate este, printre altele, amenajarea si întretinerea de spatii verzi. Intre SC Luxor LTD SRL si Kronospan exista un contract de prestare servicii de catre SC Luxor LTD SRL în beneficiul Kronospan a unor activitati de întretinere de zone verzi în orasul Sebes.

 

Prin decizia 585 din 18.07.2008 ANPM l-a destituit pe Domnul Vasile Todea din functia de director al APM Alba, motivand-o prin starea de conflict de interese in privinta activitatii companiei Kronospan Sebes. Domnul Vasile Todea a atacat ulterior la Curtea de Apel Alba actul sau de demitere, actiune care a fost respinsa prin sentinta mai sus amintita.

 

Sentinta va fi cel mai probabil atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), iar interimatul noului Director Executiv va dura pana la pronuntarea unei sentinte irevocabile in acest caz.

 

Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes (CIPM Sebes) este intervenient in interesul ANPM si va sustine in aceasta calitate la ICCJ legalitatea deciziei ANPM de demitere din functie a Domnului Vasile Todea.

***

Pentru mai multe informații va rugam sa ne contactati la office@sebesfarapoluare.ro sau la 0720533018 si sa vizitati www.centruldemediu.ro si www.sebesfarapoluare.ro

 

NOTA:

 

(1) Sentinta 64/F/CA/2009 pronuntata in sedinta publica din 03 martie 2009 in Dosarul 1352.1/57/2008

*****************

Pentru distribuire imediată

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Alba, demis pentru conflict de interese şi prin sentinţă judecătorească

Sebeş 8 martie, 2009

Curtea de Apel Alba-Iulia a respins printr-o sentintă definitivă plângerea înaintată de Directorul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Alba (APM Alba), Domnul Vasile Todea. Acesta a contestat sanctiunea de demitere a sa din functie, sanctiune aplicată de Agentia Natională pentru Protectia Mediului (ANPM), pentru situatia sa de conflict de interese în rezolvarea de cereri si proceduri vizând compania Kronospan. Prin decizia de ieri, Curtea de Apel Alba mentine legalitatea actului ANPM de demitere din functie a Domnului Vasile Todea care, prin societatea comercială al carei actionar unic este, SC LUXOR LTD SRL, desfăsoară contracte comerciale, aducătoare de profit, cu firma Kronospan care, pe de altă parte, se află în proceduri de autorizare la nivelul APM Alba. Asociatia Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes (CIPMS) a fost intervenient în interesul ANPM, iar membrii asociatiei au fost autorii denuntului la ANPM.

Kronospan România este cel mai mare producător de plăci PAL din Sud-Estul Europei si o filială a multi-nationalei Kronospan. Această companie operează în România în orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin încălcarea gravă a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrărilor de constructii, generând deja un impact semnificativ asupra sănătătii populatiei si asupra mediului, datorită emisiilor de substante periculoase care se folosesc în procesul de productie (ex. formaldehidă).

Pentru activitatea sa industrială din orasul Sebes, compania Kronospan se află în numeroase proceduri de autorizare de mediu la APM Alba, al cărei Director Executiv este Domnul Todea Vasile si care, în calitatea sa de functionar public, se supune prevederilor Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Domnul Director Executiv Todea Vasile este totodată acţionar unic la S.C.Luxor L.T.D.SRL, al cărei obiect de activitate este, printre altele, amenajarea si întretinerea de spatii verzi. Încă din anul 2005, între SC Luxor LTD SRL si Kronospan exista un contract de prestare servicii de către SC Luxor LTD SRL în beneficiul Kronospan a unor activităti de întretinere de zone verzi în orasul Sebes.

Potrivit Art.79, lit a) si c) al Legii 161/2003, funcţionarul public se află în conflict de interese dacă se află în situaţia de a rezolva cereri, a lua decizii, sau a participa la luarea deciziilor cu privire la persoane juridice, cu care are relaţii cu caracter patrimonial sau dacă interesele sale patrimoniale, ale soţului sau ale rudelor sale de gardul 1 pot influenta deciziile pe care trebuie să le ia, în exercitarea funcţiilor publice.

În luna mai 2008 membrii CIPMS Sebeş au formulat un denunt la ANPM privind situatia de conflict de interese în care se afla Domnul Vasile Todea datorită relatiilor comerciale ale societătii sale cu SC Kronospan, solicitând să desfăsoare o anchetă în acest sens si să aplice sanctiunea demiterii sale din functie. În urma acestei sesizări, Comisia de disciplină de la nivelul ANPM a dispus demiterea Domnului Vasile Todea din functia de Director al APM Alba. Ulterior, Domnul Vasile Todea a atacat în instantă actul ANPM. CIPMS a intervenit în acest proces, în interesul ANPM (1). În urma dezbaterilor în cauză, Curtea de Apel Alba Iulia a respins actiunea Domnului Vasile Todea si a admis cererea de interventie formulată.

„Rolul unei persoane care ocupă functia Domnului Vasile Todea este acela ca prin legalitatea si corectitudinea deciziilor sale să protejeze drepturile si interesele cetătenilor la un mediu sănătos si la sănătate, precum si de a asigura un înalt nivel de protectie a mediului înconjurator. Un asemenea rol nu mai poate fi îndeplinit de o persoană în relalii de afaceri cu unul dintre cei mai mari poluatori din România”, a declarat Domnul Mircea Matei, Presedintele CIPMS.

NOTA (1) Dosar nr. 1352.1/57/2008 al Curtii de Apel Alba Iulia.

Pentru mai multe informații vă rugăm să ne contactati la office@sebesfarapoluare.ro sau la 0720533018.

 

********************

Comunicat de presa 14 februarie 2009

Cazul Kronospan – Nou succes în instanţă al societăţii civile

Judecătoria Braşov a respins ieri printr-o sentinţă definitivă plângerea înaintată de compania Kronospan România împotriva sancţiunii aplicate de Garda de Mediu Braşov. Prin decizia de ieri, Judecătoria Braţov recunoaşte legalitatea măsurilor de sancţionare luate de Garda de Mediu Braşov pe seama Kronospan, pentru construirea unei fabrici de PAL în oraşul Braşov fără un acord de mediu valabil. Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) a fost intervenient în interesul Gărzii de Mediu.

Kronospan România este cel mai mare producător de plăci PAL din Sud-Estul Europei şi o filială a multi-naţionalei Kronospan. Această companie operează în România în oraşele Sebeş, Braşov şi Constanţa. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin încălcarea gravă a legislației privind autorizarea de mediu şi a lucrărilor de construcţii, generând deja un impact semnificativ asupra sănătăţii populaţiei şi asupra mediului, datorită emisiilor de substanţe periculoase care se folosesc în procesul de producţie (ex. Formaldehidă).

Autorităţile competente au sancţionat în repetate rânduri ilegalităţile comise de Kronospan însă compania preferă să plătească amenzi de cele mai multe ori simbolice, să evite consecinţele juridice, continuând să polueze mediul şi să afecteze sănătatea oamenilor.

În februarie, 2008, Kronospan a început la Braşov lucrări de construire pentru o nouă fabrică de producere de plăci PAL generând profunde nemulțumiri şi îngrijorări din partea locuitorilor din zonă. Nu mai puţin de 600 de braşoveni au trimis petiţii autorităţilor competente, prin care şi-au exprimat dezacordul faţă de activitatea Kronospan.


În mai 2008 CIDRM a sesizat Garda de Mediu Braşov privind faptul că SC Kronospan Brașov desfășoară lucrări de construcţii în baza unui acord de mediu care şi-a pierdut valabilitatea, solicitand să sancţioneze compania şi să dispună oprirea lucrărilor. Ca urmare a sesizării, Garda de Mediu a sancţionat Kronospan cu amendă şi oprirea lucrărilor.

Ulterior, Kronospan a atacat în instanţă procesul verbal al Gărzii de Mediu. In octombrie 2008 CIDRM a intervenit în acest proces, în interesul autorităţii de mediu (2). Dezbaterile au vizat valabilitatea acordului de mediu obţinut de companie în anul 2002 şi expirat în 2007, înainte de începerea lucrărilor. Mai mult decât atât, acordul de mediu a fost obţinut într-un moment în care legislaţia de mediu din România era mult mai permisivă şi nearmonizată cu directivele europene. În ianuarie 2008, Agentia de Protecţie a Mediului Braşov a pus în vedere Kronospan că pentru obţinerea unui nou acord de mediu, trebuie să parcurgă o nouă procedură de evaluare a impactului asupra mediului, mult mai strictă, cu respectarea directivelor europene relevante. În acest nou context legislativ, Kronospan a luat practic decizia de a ignora complet legea, începând deja în februarie 2008 lucrările de construire.

„Decizia de ieri a instanţei arată importanţa respectării legislaţiei de mediu de către marii poluatori. În acelaşi timp încurajează accesul larg la justiţie pe probleme de mediu al organizaţiilor neguvernamentale care promoveaza protecţia mediului”, a declarat Avocat Dr. Andreea Ciurea, care a reprezentat interesele CIDRM în acest caz.

NOTE
(1) http://www.financiarul.com/articol_9888/firma-kronospan-reclamata-de-brasoveni-la-parlamentul-european.html
(2) Dosar civil nr.9798/197/2008 al Judecătoriei Braşov.

-ENDS-

 

Comunicat de presa

Pentru distribuire imediata

 

Lansare online a campaniei ‘Sebes fara Poluare’

 

Sebes, 4 decembrie 2008 – Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) si Centrul Independent pentru Protectia Mediului (CIPM) din Sebes lanseaza astazi online Campania ‘Sebes fara Poluare’. Scopul campaniei este oprirea poluarii si a problemelor de sanatate grave, generate de activitatea Companiei Kronospan si implicit a incalcarilor legislatiei de mediu comise de aceasta.

 

Kronospan este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. Pentru producerea placilor de PAL se foloseste formaldehida, o substanta cancerigena, caracterizata ca atare de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Sebesul are cea mai mare rata de imbolnaviri de cancer din Romania. Activitatea Kronospan in Sebes si Brasov se desfasoara cu incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului.

 

Datorita ignorantei fata de lege din partea companiei si a aplicarii vicioase a legislatiei de mediu de catre autoritati, Kronospan se gaseste in situatia in care prefera sa plateasca amenzi de cele mai multe ori simbolice, sa evite consecintele juridice, continuand sa polueze mediul si sa afecteze sanatatea oamenilor.

 

Campania initiata prin eforturile comune ale asociatiilor CIDRM si CIPM in urma cu 2 ani, isi lanseaza astazi site-ul web la adresa: www.sebesfarapoluare.ro si de asemenea un blog pentru publicul vorbitor de limba engleza: www.pollutionfreesebes.wordpress.com.

 

Odata cu site-ul a fost lansat primul raport comun, denumit „Cazul Kronospan – Totul dintr-o singura privire” ce expune situatia actuala a activitatilor Kronospan si a campaniei ‘Sebes fara Poluare’. Continutul site-ului web se refera printre altele la actiunile in justitie promovate de cele doua asociatii, la ilegalitatile comise de compania Kronospan, informatii documentate despre riscul utilizarii formaldehidei asupra mediului si sanatatii. La sectiunea imagini veti gasi numeroase fotografii realizate de membrii CIDRM pe parcursul documentarii pe teren.

 

Speram ca vizitand site-ul oamenii sa isi doreasca sa se implice in rezolvarea acestei probleme, care necesita deosebita atentie datorita gravitatii sale si in mod special datorita modului in care inteleg autoritatile sa aplice legile de mediu”, declara Stefania Simion, director CIDRM, consultant juridic.

 

Kronospan este o companie care pune in pericol grav sanatatea noastra a oamenilor precum si mediul. Si asta doar in numele profitului”, adauga domnul Mircea Matei, presedinte al CIPM din Sebes.

In cadrul acestei campanii, CIDRM isi ofera sprijinul asociatiei localnicilor din Sebes precum si altor cetateni direct afectati/interesati in legatura cu drepturile lor procedurale pe parcursul procedurilor de autorizare; participa la actiuni de constientizare a publicului si a mass-media privind implicatiile cazului Kronospan: o evaluare completa a impactului activitatii companiei asupra mediului si sanatatii populatiei, documentarea problemelor legale cu care se confrunta compania si sesizarea in privinta acestora a autoritatilor atat administrative cat si judiciare, atat din Romania cat si de la nivelul Uniunii Europene.

Pentru orice informatii suplimentare, va rugam contactati: Stefania Simion la stefania.simion@centruldemediu.ro si Mircea Matei la matei.mircea@sebesfarapoluare.ro

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: